Historia


Sonkajärven Helluntaiseurakunta perustettiin v.1971. Sitä ennen se kuului Lapinlahden Helluntaiseurakuntaan ja toimi itsenäisenä rukouspiirinä. Rukouspiiri kasvoi voimakkaasti säännöllisen kokoustoiminnan seurauksena. Kokouksia pidettiin eri kylillä kodeissa, omaa rukoushuonetta ei silloin vielä ollut. Paikkakunnalla kävi paljon vierailevia puhujia ja lähetyssaarnaajia, joista mainittakoon esim, Onni ja Saara Autio Japanista ja Reino Lyytikäinen Hämeenlinnasta.

Oma rukoushuone hankittiin vuonna 1975 Otto Rönkön kauppakiinteistöstä, johon tehtiin peruskorjaus ja joka toimii nykyisinkin seurakunnan rukoushuoneena. Remontti toteutettiin talkootyönä, josta päävastuun kantoi Jorma Leppäharju Sukevan vankilan talouspäällikkö. Taisto Rajala palkattiin ensimmäiseksi työntekijäksi samana vuonna. Hän oli Petäjävedeltä Sukevalle vartijaksi muuttanut poliisi. Hänen jälkeensä työntekijöinä on toiminut Markku Tolvanen, Edi Kolehmainen, Jarmo Jaatinen, Pertti Lehtonen ja Reijo Luukkonen.

Lähetystyötä seurakunnan kautta on tehty Etiopiassa kannattamalla paikallisia evankelistoja taloudellisesti ja Thaimaassa Erkki ja Sirpa Lahtisen perheen kannattajaseurakuntana toimien kahdeksan vuotta.

Lempi ja Teuvo Teräväinen ovat tehneet seurakunnan tukemana hengellistä ja sosiaalista avustustyötä Venäjän Karjalaan vuodesta 2002 lähtien.
Seurakunta on vuosien myötä kasvanut ja erikoisesti nuoria on seurakunnan toiminnassa ollut aina runsaasti. Muuttoliike on kuitenkin vienyt monia työn ja opiskelun vuoksi seurakunnasta muille paikkakunnille. Tämän hetkinen seurakunnan jäsenmäärä on n. 80 henkeä ja pastorina toimii Reijo Luukkonen.

© Sonkajärven helluntaiseurakunta